دانستنی ها

چگونه مته های خود را به سادگی تیز کنیم؟

چگونه مته های خود را تیز کنیم؟

چگونه مته های خود را به سادگی تیز کنیم؟
چگونه مته های خود را به سادگی تیز کنیم؟

اصولا مته تیز کردن یک کار تخصصی و حرفه ایست به این دلیل که نوک مته دارای دو زاویه دقیق است که در هنگام تیز کردن باید به این مهم توجه کرد.

در قدیم این کار توسط تراشکار های حرفه ایی که در این زمینه مهارت خاصی داشتند انجام می شد ومعلومات انها بصورت کاملا تجربی بود.

امروزه دستگاه های مته تیز کن برای تیز کردن مته در طراحی های مختلف توسط شرکت هایی که در زمینه ی ابزار فعالیت دارند ساخته و به بازار ارائه می شود.

مته تیز کن دستی

ابتدا مته تیز کن دستی به بازار آمد که ساختار ساده و مکانیکی داشت و در آن یک قسمت مته گیر طراحی شده بود که مته را بصورت ثابت نگه می داشت و در آن با حفظ زاویه های مته در قسمت جلوی دستگاه ، مته را با سنگ نفت ویا سوهان تیز می کردند. این روش در زمان خود بسیارکاربردی و کارآمد بود.

مته تیز کن دستی
مته تیز کن دستی

مته تیزکن سر دریلی

این مدل از مته تیز کن نیز ساختار مکانیکی دارد. برای استفاده از آن نیاز به دریل داریم که بتواند قسمت محرکه ی دستگاه را بچرخاند. در یک طرف مته تیز کن سر دریلی حفره ای دایره ای شکل وجود دارد که محل ورود سه نظام به داخل دستگاه است. در انتهای آن قسمتی پلاستیکی و یا تفلون شکل قرار دارد که نوک سه نظام دریل در آنجا قرار می گیرد و توسط پیچی که در ابتدای حفره طراحی شده به گلویی دریل متصل شده و آن را محکم در بر می گیرد.

نمونه ای از یک مته تیز کن سردریلی
نمونه ای از یک مته تیز کن سردریلی

حالا زمان آن رسیده که به طرف قطعه مورد نظرمان رفته و مته هایمان را تیز کنیم. در آن طرف دستگاه سوراخ های زیادی با قطرهای مختلف وجود دارد که سایزهای مته های مختلف روی آنها نوشته شده است. همانطور که قبلا هم توضیح داده شد هر مته دو لب با زاویه ای یکنواخت دارد که این امر در مته تیز کن سردریلی با لبه ای در داخل هریک ازسوراخ ها رعایت شده است.

روش استفاده از این مدل دستگاه به این ترتیب است:

ابتدا دریل را روشن کرده آن را در حالت دور کند قرار داده و مته ی مورد نظر را از یک طرف لبه ی زاویه دار مته داخل سوراخی که برای همان شماره مته طراحی شده فرو می کنیم و با انگشت ته مته را بصورت عمودی فشار می دهیم تا نوک مته با سنگ چرخان داخل دستگاه تماس پیدا کرده و براده برداری کند. بعد از آن مته را بیرون کشیده آنرا ۱۸۰ درجه یا نیم دور می چرخانیم تا لبه ی دوم را داخل دستگاه فرو ببریم دوباره با ته انگشت انتهای مته را فشار می دهیم تا نوک آن با سنگی که در داخل دستگاه در حال چرخیدن است تماس پیدا کند. حال خواهید دید که دو لب مته بسیار دقیق و یکنواخت تیز شده است و دوباره قابل استفاده است.

لازم به ذکر است که این مدل مته تیزکن می تواند مته های ۱ تا ۱۰ را تیز کند و برند موجود در بازار دستگاه مته تیزکن سردریلی محک مدل dsb-10 می باشد.

مته تیزکن برقی

شرکت های معتبر بعد از اینکه به اهمیت این دستگاه پی بردند برآن داشتند تا مدل های کاربردی تر و راحت تر را برای استفاده طراحی ساخته و روانه بازار کنند.

ساختار و کاربرد و طرزکارمته تیز کن رومیزی برقی دقیقا مثل مته تیز کن سر دریلی است با این تفاوت که مته تیز کن برقی دیگر نیاز به نیروی محرکه و چرخاننده ندارد و با موتوری که بر روی آن طراحی شده فرآیند چرخاندن سنگ داخل دستگاه را بصورت مستقل انجام می دهد.

مدل تیز کردن مته در این دستگاه دقیقا به همان شکلی است در قسمت مته تیز کن سر دریلی توضیح داده شد. یکی از شرکت های معتبر که در زمینه ی ساخت این دستگاه پیشتاز بوده است شرکت البرز ابزار است که دستگاه مته تیزکن رومیزی محک را روانه ی بازار کرده است و توسط این شرکت یک سال گارانتی شده است.

دستگاه مته تیز کن رومیزی محک یکی از بهترین مدل های موجود در بازار است که نحوه ی کار آن را در بالا توضیح دادیم این دستگاه دارای ۲ سری اصلی در داخل جعبه خود می باشدکه یک سر آن تا مته ۱۰ و سر دیگر آن تا مته ۱۶ را تیز می کند.

در قسمت بالای دستگاه یک پیچ پلاستیکی قرار دارد که با جهت مثبت و منفی مشخص شده است. کار این پیچ بالا و پایین کردن سنگ چرخان داخل دستگاه است که برای باربرداری بیشتر استفاده می شود. توجه داشته باشید که پیچ را به شکلی تنظیم کنید که در هنگام ورود مته به داخل دستگاه نوک مته را بصورت کامل لمس کند.

درپایان از شما دعوت می شود از سایت ابزار ایران بازدید نموده و مته تیز کن های موجود در این فروشگاه را مشاهده کرده و تهیه فرمایید.

گروه تولید محتوای ابزار ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *